Filosofia · Harrastus

Induktio-todistus filosofiassa?

Tänään kirjoitin siitä tietokoneblogiini, kuinka olen alkanut taas kertaamaan yliopiston matematiikkaa kaivettuani vanhoja opintomonisteita esiin. Vaikka minulla on luonnontieteiden maailmankatsomus, aloin pohtimaan Induktiota filosofian näkökulmasta.

Alkutilanteen, oletuksen ja väitteen kautta johtopäätökseen. En ole lukenut juuri lainkaan filosofiaa, mutta heräsi kysymys, tunteeko filosofia induktiotodistusta. Käsitykseni mukaan on mahdotonta todistaa jonkin asian absoluuttista totuutta, tai varmuutta jostain asiasta.

Esimerkiksi tarkasteltuani 100 maitopurkin sisältöä, havaitsin, että maito on valkoista. En voi kuitenkaan varmuudella sanoa, että seuraava tarkasteltava purkki, 101. purkki sisältäisi valkoista maitoa. Miten voin todistaa asian? On mahdotonta yleistää, että kaikissa maitopurkeissa olisi valkoista maitoa. Filosofia ei tarjoa välineitä tämän kaltaiseen todistukseen, joka on mahdottomuus siis.

Toki voin välittää toisille ihmisille pyynnön, että jos en elä enää, kun seuraava maitopurkki pitäisi tarkistaa valkoisen maidon varalta, kaverini tekisi niin, mikäli hän on hengissä. Näin ollen voisi tarkistusta jatkaa niin kauan, kuin perimätieto kulkee ja ihmisiä on olemassa. Mutta lopullista varmuutta ei tulla koskaan asiaan  saamaan.

Luonnontieteissähän Induktio-todistus tunnetaan, mutta filosofeille ja muille humanisteille todistuksen ja 100% paikkaansapitävyyden varmentaminen on mahdotonta. Edes empirian tai havaintokokemusten kautta ei voi lopulta löytää varmuutta mistään sellaisesta asiasta, josta voidaan kuitenkin tehdä melko varmoja olettamuksia, tai sellaisiakin, joita pidetään nk. ”itsestään selvyyksinä”. Esimerkiksi en ainakaan henkilökohtaisesti tunne ainuttakaan ihmistä, joka ei olettaisi maitopurkissa olevan maidon olevan valkoista. Sitä pidetään itsestäänselvyytenä, mutta tosiaan mahdotonta mitään yleisteoriaa ”Maitopurkissa sijaitseva maito on AINA valkoista” ei voida vetää, vaikka arkikielessä puhummenkin itsestäänselvyytenä, että ”Maitopurkissa sijaitseva maito on valkoista”.

Tähän lopuksi käsittääkseni tajunneena Induktio-todistuksen, vedän johtopäätöksenä, että

FILOSOFI EI VOI TODETA, ETTÄ MAITO ON AINA VALKOISTA, KUN TAAS

LUONNONTIETEILIJÄ VOI TODETA, ETTÄ MAITO ON AINA VALKOISTA.

One thought on “Induktio-todistus filosofiassa?

  1. Olet hyvin David Humen jalanjäljillä. Sen verran haluaisin kysyä, että mistä tulee ajatus, että kaikki filosofit noudattaisivat induktioperiaatetta? Se, että totuus oli kolmelle suurelle kreikkalaiselle keskeinen, ei vielä (kuten juuri perustelit) tarkoita, että se kaikille filosofeille olisi keskeinen.

    Like

Leave a comment